Panda  Mała - Czerwona
Panda Czerwona żyje  wyłącznie w Azji, we wschodnich  Himalajach i północno- wschodnich  Chinach [ Tybet ]. W 2007r. potwierdzono  jej występowanie  w Nepalu , na wysokości 3220- 3600 m.n.p.m. Panda mała przebywa na wysokościach miedzy 2200 a 4800 m.n.p.m  z niewielkimi odchyleniami w ciągu roku. Wybiera górzyste lasy  lisciaste, iglaste i mieszane, w szczególności stare drzewostany i obszary bogate w bambus. Populacja osobników w Syczuanie jest bardziej stabilna, aniżeli w innej chińskiej prowincji -Junnanie. Preferuje umiarkowane temperatury od 10 do 23 stopni C.
Istnieją 2 podgatunki Pandy Czerwonej.
Panda Chińska [ Ailurus fulgens refulgens ]- południowe Chiny, północna Birma.Panda zachodnia [Ailurus fulgens  fulgens ] -nepan, Bhutan, Sikkin [ Indie] ,Asan [ Indie ].
Wygląd
Między dwoma podgatunkami nie występują większe różnice. Panda chińska ma ciemniejsze umaszczenie i jest nieco większa od swojego zachodniego kuzyna. Ponadto, zamiast czerwieni może wystąpić żółć  połączona z brązem. Dotyczy to obu podgatunków. Panda mała ma miekkie, puszyste,długie futro w kolorach czerwieni i brązu na górnej części ciała. Na spodzie sierść jest ciemniejsza, prawie czarna. Pyszczek  posiada więcej elementów bieli, zwłaszcza  przy nosie i brzegach  trójkatnych, sterczacych uszu. na czole sierść jest bledsza, mniej czerwona. Wokół małych,okrągłych oczu występują brązowo- czerwone smugi wygladajace jak łzy. wokół nosa rosną wibrysy [ włosy  czuciowe ]. Głowa ma okrągły kształt. Nogi są tak samo ciemne  jak brzuch i boki ciała, krótkie, ale zgrabne wyposażone w ostre pazury. Ogon jest długi i niebywale puszysty, zdobiony jasnymi pierścieniami, co jest rodzajem  kamuflażu pośród drzew, mchów i porostów.
Spodnia część łap jest pokryta gęstym futrem spełniajacym funkcję izolacyjną na ośnieżonych lub oblodzonych powierzchniach. Pełni również funkcję maskowania zapachu rozsiewanego przez zwierzę. Pazury są chwytne, palce zginają się, aby lepiej utrzymać swój ulubiony element diety- bambus, jak również owoce, cienkie  gałązki drzew czy liście. Posiada '' fałszywego  kciuka " który w rzeczywistości jest przedłużeniem kości nadgarstka. Gdy schodzi z drzewa głową w dół, za pomocą tej kości manewruje łapami, kontrolując swoje ruchy. Niewiele gatunków zwierząt nadrzewnych posiada tę umiejętność.
Dieta
Najmocniejszą stroną Pandy czerwonej jest jej element wspinaczkowy, dlatego też jej życie toczy się na drzewach. W dużych ilościach spożywa bambus, ale jako drapieżnik nie pogardzi  ptakiem czy małym ssakiem. Czasem zdarza  się  jej zjeść różnego rodzaju kwiaty i owoce. Zajada się także żołędziami, korzeniami i grzybami. W niewoli jada przeważnie ptaki, kwiaty, korę dębu, klonu i morwy. Wzbogaceniem diety bywaja owady i ryby, a ponieważ jej tryb życia jest bardzo spokojny nie potrzebuje wiele energi, zatem jej dieta jest niskokaloryczna. Najbardziej strawną częścią bambusa są jego pędy. Aby dieta była wystarczająco bogata w podstawowe substancje odżywcze, panda mała musi jeść dziennie ponad 1,5 kg. świeżych liści bambusa oraz ok. 4 kg. jego pędów. pokarm jest trawiony dość szybko, bo w 2-4 godziny, aby organizm mógł '' pochwycić'' jak najwięcej substancji odżywczych.
Osobowość
Ogromny urok  osobisty tych zwierząt nie przekłada się na ich sympatię do życia w grupie. Panda to terytorialny samotnik, łączący sie w pary tylko w okresie godowym. Charakteryzuje się spokojnym i cichym usposobieniem, czasem jednak wydaje dzwięki przypominające ćwierkanie i gwizdanie.Jest aktywna od zmierzchu do świtu. W ciagu dnia sypia na gałęzich drzew lub w dziuplach. Powoli wraca do życia póżnym popołudniem. Śpi na brzuchu ze zwisającymi z gałęzi nogami w upalne dni, natomiast w okresie zimowym zwija się w kłębek, zakrywając pyszczek puszystym ogonem. po rzebudzeniu  zachowuje się jak  kot- oczyszcza sierść, liżąc przednie łapy, a następnie wycierając nimi grzbiet,brzuch i boki ciała. Może również '' łasić się '' o drzewa i skały. Po umyciu rozpoczyna patrolowanie swego terytorium, znakuje je moczem i delikatnym, ale wyczuwalnym piżmowym zapachem
Rozmnażanie
Okres godowy trwa od stycznia do początku marca. W tym okresie samce i samice kopulują z wieloma partnerami. Kilka dni przed porodem samica zbiera materiały do legowiska [ trawy, liście ] znajdującego się  zazwyczaj w dziupli lub skalnej  szczelinie. ciąża trwa od 112 do158 dni. samice rodzą od połowy czerwca do końca lipca.  Na świat przychodzi od 1 do 4 ślepych i głuchych młodych, ważących od 110 do 130 g.. Panda czerwona jest w stanie rozmnażać się od 18 miesiąca życia, w pełni dojrzała staje się w 2-3 roku życia. Przez pierwszy okres po porodzie samica spędza z młodymi 60-90% swojego czasu. Po pierwszym tygodniu matka coraz częściej opuszcza gniazdo. W ok. 18 dniu życia młode pandy otwierają oczy. W ciągu kolejnych 90 dni porosną charakterystycznym futrem i będą mogły wyjść z gniazda. Laktacja trwa 6-8 miesięcy, potem młode zaczynają spożywać pokarm stały.
Ciekawostki
Panda czerwona nie trawi celulozy, w związku z tym musi
spożywać duże ilości bambusa aby przeżyć. Potrafi przenosić pożywienie z
przednich łap do pyska. Ma bardzo silne tylnie łapy, potrafi na nich
stać przez 10 sekund. W języku chińskim panda czerwona oznacza '' Ognisty lis ''.
Nie może funkcjonować powyżej 25 stopni C.
3.03.2014r.
Kreator stron www - szybka strona internetowa