Hyun  Bin
Hyun-Bin urodził się 25 września 1982 roku w Seulu, w Korei Południowej. Jego prawdziwe imię to Kim Tae-Pyung. Ma  starszego brata. Hyun-bin dzieciństwo miał dość typowe, choć ciekawostką był fakt że chciał zostać detektywem. W szkole udzielał się w kółkach teatralnych i odkrył , że aktorstwo jest jego powołaniem.Jeszcze jedno zdarzenie które przybliżyło go do aktorstwa. Pewnego dnia, podczas jazdy z tyłu motocykla kolegi, ktoś krzyknął  do niego aby się zatrzymał. Przyjaciel Hyun-bina nie miał prawa jazdy  , więc nie zatrzymał się . Człowiek  ścigał ich na motocyklu, aż droga się skończyła. Człowiek, ten pracował dla agencji zarządzania talentami, a następnie dał Hyun-Binowi swoją wizytówkę i powiedział mu, żeby do niego zadzwonił. Rodzice Hyun Bina przeciwiali sie jego marzeniu o aktorstwie. Na szczęście  Hyun-Bin, został przyjęty do Chung-Ang University i jego rodzice ustąpili. Na Uniwersytecie Chung-Ang, Hyun-Bin pracował  jako oświetleniowiec , a także udzielał sie w teatrze szkolnym ,biorąc udział w tamtejszych przedstawieniach.
Najbardziej znany na całym świecie jest z  głównych ról w dramach telewizyjnych My Name jest Kim Sam-soon (2005) i Secret Garden (2010), Hyun Bin jest uznawany jako jeden z największych gwiazd w Korei i całej Azji. Jednym z jego pierwszych głównych ról, był serial telewizyjny My Name is Kim Sam-soon był hitem, tym też filmem Hyun Bin wygrał również Top Excellence Award w MBC Drama Nagrody. W 2010 roku, Hyun zdobył  kolejne uznanie w serialu Secret Garden, romantycznej fantazji o wybrednym i aroganckim spadkobiercy domu towarowego spadkobiercy i biednej  kaskaderce  w tej  roli fantastyczna Ha-Ji Won. Serial przyniósł duży sukces  a Hyun Bin był nominowany za rolę do Baeksang Arts SBS Awards. Po 21 miesięcznej obowiązkowej służbie wojskowej w Korei, Hyun Bin zdecydował się zagrać w The Fatal Encounter, swoim pierwszym filmie z  z epoki, w której odgrywa wiodącą rolę króla Jeong-jo.
Filmografia
Seriale telewizyjne:
Year Title Role Network
2003 Bodyguard stalker KBS2
2004 Nonstop 4 Hyun Bin MBC
Ireland Kang Gook MBC
2005 My Name Is Kim Sam-soon Hyun Jin-heon MBC
Nonstop 5 cameo MBC
2006 The Snow Queen Han Tae-woong/Han Deuk-gu KBS2
2008 Worlds Within Jung Ji-oh KBS2
2009 Friend, Our Legend Han Dong-soo MBC
2010 Secret Garden Kim Joo-won SBS
2015 Hyde, Jekyll, Me Gu Seo-jin/Robin/Terry SBS
Filmy :
Year Title Role
2004 Spin Kick Lee Min-gyu
2005 Daddy Long Legs Hyung-joon
2006 A Millionaire's First Love Kang Jae-kyung
2009 I Am Happy Jo Man-soo
2011 Late Autumn Hoon
Come Rain, Come Shine He
2014 The Fatal Encounter King Jeongjo
Uroczy i profesjonalny w reklamie... i ze sporym talentem wokalnym
2.06.2015r.
Kreator stron www - szybka strona internetowa